Jorma Kajaste Vox audita perit, littera scripta manet - Puhuttu sana häviää, kirjoitettu sana säilyy

Fimea jää Helsinkiin

  • Kirjoittaja proviisorioppilaana v. 1980 Helsingin Yliopiston apteekissa, Mannerheimintie 5, Helsinki
    Kirjoittaja proviisorioppilaana v. 1980 Helsingin Yliopiston apteekissa, Mannerheimintie 5, Helsinki

Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylän asettama selvitysryhmä on tänään julkaissut mietintönsä. Tässä "Fimean alueellistamisen jatkoselvitysryhmän loppuraportissa" päädytään, vihdoin, siihen ainoaan oikeaan ratkaisuun. Pääosa Fimean toiminnasta jää Helsinkiin ja jokin osa jää Kuopioon. Näinhän asiat ovat olleet koko tämän alueellistamisseikkailun ajankin.

Nyt voimme vain toivoa, että samassa hallituksessa istuvan Keskustan vastahyökkäys, sillä sellainen on varmasti jo idässä päin alkanut, ei horjuta loppuraportin ehdotuksia. Kun rahat ovat valtiolta loppumassa, on vain viisasta politiikkaa pääministeri Sipilältä rohjeta muuttaa aiempia päätöksiä.

Ja tätä politiikkaa sopii jatkaa moneen muuhunkin asiaan. Helpoimmat säästöt ja leikkaukset valtion kustannuksiin löytyvät sieltä peruutuspeilistä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Reijo Jokela

En ole asiaan perehtynyt, mutta voisitko selvittää lyhyesti, MIKSI kysymyksessä on "ainoa oikea ratkaisu"? Miksi yhden oikean ratkaisun kysymykseen ylipäätään on tarvittu selvitysryhmä?

Käyttäjän JormaKajaste kuva
Jorma Kajaste

Politiikassa ei aina päästä siihen "ainoaan oikeaan ratkaisuun" helposti, kun pitää tehdä kompromisseja eri intressitahojen kanssa. Ainoa oikea tämä on siksi, että tämän on halvin = vähiten kustannuksia lisäävä ja vähiten tuloja menettävä ratkaisu.

Reijo Jokela

Miten Fimean tulot vähenisivät, jos se ei sijaitsisi Helsingissä? Koko Fimean toimintahan lienee vain kustannus lääkkeiden hinnoissa, joten Fimean tulojen vähentyminenhän alentaisi lääkkeiden hintoja, joissa nuo kustannukset ovat.
En oikein ymmärrä tuota "halvinta" ratkaisuakaan, koska Helsingissähän "kaikki on kalliinpaa".

Reijo Jokela

http://www.hs.fi/kotimaa/a1434418123835
Miten tuo asia voi lyhyessä ajassa muuttua noin totaalisesti, vai onko nyt kysymys ensinkään samasta "komiteasta"?

Käyttäjän JormaKajaste kuva
Jorma Kajaste

Tuo linkkiuutisessasi mainittu "komitea" pohti toimeksiantonsa mukaisesti VAIN tehdyn alueellistamispäätöksen toteuttamista ja antoi siis sen mukaisen johtopäätöksen. Komitea nimenomaan EI SAANUT pohtia sitä vaihtoehtoa, että koko alueellistaminen peruttaisiin. Tämä voi varmasti tuntua typerältä asiaanperehtymättömästä, ja sitähän se tietysti olikin. Toiset kutsuvat sitä joskus politiikan teoksi. Tätä aiempaa "komitean" suositusta on jo ahkerasti käytetty mm. Savon Sanomien reaktiossa tämän päiväiseen uutiseen; näin media vaikuttaa mielipiteeseen totuutta oikaisten. Ja siinä tämän päiväisessä uutisessa on kysymys "komiteasta", jonka NIMENOMAAN TÄYTYI pohtia kokonaisuutta, mikä on ainoastaan järkevää, ja joskus myös politiikka.

Mitä eri vaihtoehtojen kustannuksiin tulee, ne ovat hyvin selkeästi kerrotut tuossa raportissa, joka löytyy tekstini linkistä. Eikä se ole mikään kovin pitkä dokumentti, parikymmentä sivua isolla fontilla, joten suosittelen lukemaan sen. Näin lukijastakin tulee asiaan perehtynyt.

Reijo Jokela

Entä sellainen vaihtoehto, että koko fimean toiminta olisi Kuopiossa?

Käyttäjän JormaKajaste kuva
Jorma Kajaste Vastaus kommenttiin #7

Raportti vastaa kysymyksiisi. Se on lyhyt, valaistu! :-)

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Fimea ylläpitää ja parantaa väestön terveyttä valvomalla ja kehittämällä lääkealaa.

Miksi jokaisella EU jäsenmaalla pitää olla oma lääkealan valvoja ja kehittäjä.

Tämänhän pitäisi olla EU:n yhteinen tai jos se tuntuu liian kaukaiselta niin miksi pohjoismailla ei voisi olla yhteinen lääkealan valvoja. Saman pillerin turvallisuutta tutkitaan nyt vähintään 30 maan toimesta tuhansien tutkijoiden toimesta. Älytöntä tuhlausta ja byrokratiaa.

Reijo Jokela

Tänä päivänä tuo yhteispohjoismaisuus tarkoittaisi sitä, että jokaisessa maassa tällainen "fimea" pysyisi ennallaan, mutta lisäksi luotaisiin yhteispohjoismainen kattojärjestö siihen päälle ja kustannukset vain nousisivat vailla mitään hyötyjä.

Käyttäjän JormaKajaste kuva
Jorma Kajaste

Lääkealalla EU:llä ON yhteinen elin ja sen nimi on EMEA - http://www.ema.europa.eu - ja se tekee juuri sitä, mistä kirjoitit. Monet asiat jo päätetään siellä yhteisesti. Ehkäpä analogisesti voisi sanoa, että siinä missä Euroopan Parlamentin rinnalla meillä on kansalliset parlamentit, ja hyvä niin, niin samalla tavalla EMEAn rinnalla meillä on omat kansalliset lääkevalvontaviranomaiset, ja hyvä niin. En kutsuisi tätä toimintamallia aivan suoralta kädelta "älyttömäksi tuhlaukseksi" joskin se on byrokratiaa. Sitäkin tarvitaan.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Tämäkin sössittiin kun ei ollut munaa vaatia työntekijöitä muuttamaan Helsingistä.

Toisin päin ei jostain syystä ikinä ole ongelmaa, kun lakkautettava "turha" maakunnallinen toimipiste työntää vastaanhangoittelijat työttömyys/eläkeputkeen.

Käyttäjän JormaKajaste kuva
Jorma Kajaste

Kun Lääkelaitoksen näennäisestä muutoksesta Fimea-nimiseksi laitokseksi ja sen sijoittamisesta Kuopioon tehtiin päätös (monta, monta vuotta sitten), johti se noin kolmanneksen vaihtumiseen henkilökunnasta, jokseenkin hallitsemattomasti. Ja tämä vielä siinä vaiheessa, kun yksittäisten työntekijöiden siirtoaikataulusta ei ollut mitään sitovaa päätöstä. Pelkkä uhka sai aikaan nämä ratkaisut henkilötasolla.

Jos Fimean henkilökunnan pakkosiirrosta Kuopioon päätettäisiin, niin kuin kommentoija sanoo, "munalla", niin siitä varmaan aiheutuisi sitten vastaavaa suurempi reaktio, henkilötasolla. Miten Fimea suoriutuisi tehtävistään, jos sen henkilöstöstä lähtisi, sanotaan nyt vaikka sata henkeä tämän vuoden aikana? Tällaisia asioita eivät kenties kommentoijat ajattele, ne jotka haluavat väen väkisin viedä alueellistamisprosessia eteenpäin. Kuopiosta EI löydy vastaavan kokemuksen omaavia, tai tällaisessa lukumäärässä, mistään. Tutkiva journalisti voisi perehtyä siihen vaikeaan tilanteeseen, joka Fimealla on sen rekrytoidessa erityisosaamista vaativiin asiantuntijatehtäviinsä ihmisiä, kun sijoituspaikkana on Kuopio. Ei vaan löydy hakijoita.

Onneksi kuitenkin meillä löytyy ministereitä, kuten nykyinen sosiaali- ja terveysministeri, joka hoitaa asioita "aivoilla" enemmän kuin "munalla". Nähtäväksi jää, onko hänellä tarpeeksi, sanoisinko "munaa", vastustaa typeryyttä lähenteleviä poliittisia kasvojensäilytysoperaatioita, kun tämä liian kalliiksi tuleva alueellistaminen täytyy nyt vesittää.

Toimituksen poiminnat