Jorma Kajaste Vox audita perit, littera scripta manet - Puhuttu sana häviää, kirjoitettu sana säilyy

YLEn Uutisten tulisi keskittyä objektiiviseen tiedon välittämiseen

Yleisradio uutisoi verkkosivuistollaan tänään Poliisihallituksen julkaisemista viime vuoden rikostilastoista. Otsikoksi oli valittu "Runsasta pariakymmentä turvapaikanhakijaa epäillään raiskauksesta". Uutisessa kerrottiin turvapaikanhakijoita olevan raiskaukssita tai törkeistä raiskauksesta epäiltyinä 25 kappaletta. Otsikon sanamuodossa kiinnitti huomiota se, että siinä oli valittu kuvaamaan epäiltyjen lukumäärää vähättelevä muto "runsas parikymmentä". Yhtä oikein olisi ollut sanoa hieman yläkanttiin, liioittelevasti "lähes kolmekymmentä". Valittu muoto edustaa yksinkertaista ja helposti ymmärrettävää poliittista valintaa, mielipidettä. Kun valinta laitetaan otsikkotasolle, on se vahvaa vaikuttamista. Kun valinta on tällainen ilman perusteluita tehty, ilman, että ei ole selitetty miksi toimitus on halunnut valita tämän sanamuodon jonkun toisen sijaan, on kyseessä ns. harmaa piilovaikuttaminen.

Mielestäni julkisin varoin rahoitetun Yleisradion uutistoiminnan tulee harjoittaa vain ja ainoastaan mahdollisimman objektiivista tiedonvälitystä. Jos toimitus haluaa ilmaista omia mieipiteitään ja tulkintojaan asioista, on sen toki oltava sallittua, mutta ei näin - piiloviestinä otsikossa. Omat mielipiteet kuuluvat toimittajien omiin mielipidepalstoihin, blogeihin tms., mistä ne lukija ongelmitta osaa tulkita toimittajan mielipiteiksi. 

Yleisradio olisi voinut otsikoida päivän uutisen näin: "Kaksikymmentäviisi turvapaikanhakijaa epäiltynä raiskauksesta".  Tämäkin jo sellaisenaan olisi ollut asiaa vähättelevää, raiskauksella ja sen törkeällä tekomuodolla on nimittäin eroa. Mutta kuitenkin lähempänä totuutta kuin se minkä YLEn uutistoimitus nyt valitsi.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Kiinnitin heti huomioni tuohon samaan sanamuotoon.

25 turvapaikanhakijaa epäillään loka-marras-joulukuussa kolmen kuukauden aikana tehdyistä raiskauksista ja nämä ovat siis henkilöinä poliisin suojissa, mutta kuinka paljon onkaan ns. puskaraiskauksia, joissa tekijöiden tuntomerkit ovat tiedossa, mutta tekijät vielä karkuteillä ?

Käyttäjän Savolax kuva
Jukka Heikkinen

Ja paljonko on lukemat tammi-syyskuussa?

Käyttäjän LeenaHautala kuva
Leena Hautala

Poliisilta sai tänään kysyä maahantulijoista: Ymmärsinköhän oikein vastauksestaan, ettei "alle 21 vuotiaita kirjata alaikäisyydestään johtuen raiskaustilastoihin". Jäin ihmettelemään...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Helposti nuo sanat ja termit ja sanontatavat menevät sekaisin sanojan ja tulkitsijan mielessä. Ilmeisesti ko. luvuissa vaikuttaa myös se, että useampi rikos ja 'tapaus' on ehkä tehty kerralla ja sama roisto on ollut mukana useassakin 'tapauksessa' tai myös useampi samassa.

Siis 2015 aikana yhteensä 47 tapauksessa turvapaikanhakija on ollut epäiltynä raiskauksesta/häirinnästä ja lisäksi kerrottiin 2 tapauksesta 'pakottaminen seksuaaliseen tekoon'. Tilastotiedot aina vääristyvät mielessä monella mahdollisella tavalla, ja suhteuttaminen on tosiaan tarpeen. Olisi ehkä hyvä suhteuttaa myös sen suhteen että 32 tuhannesta tupahakijasta oli maassamme ollut 90 % varmaan vasta vuoden viimeisinä parina kolmena kuukautena. Eli on ehditty tehdä enemmän rikoksia loppuvuonna, ja luvut olisivat kai erilaiset jos koko määrä olisi ollut maassa 12 kk. Tällöin osa olisi jo jäänyt kiinnikin eikä ehkä toistanut rikostaan. Kuinka moni, olisi riippunut siitä, missä vaiheessa poliisi olisi vapauttanut informaatiotansa ja ryhtynyt sellaisiin ennaltaestämistoimiiin kuin teki loppuvuonna ja varsinkin uudenvuoden aikoihin. Vuodesta 2016 voi tulla hyvinkin käänteentekevä myönteiseen suuntaan, jos aiempaan hyssyttelyyn ja ennaltapuuttumattomuuteen ei palata, vaan siitä suunnataan mielellään edelleen poispäin ja esimerkiksi valvontakameratuntomerkkejä levitetään kansan tietoon heti tuoreeltaan eikä viikkoja jälkijunassa.

Toisaalta Suomessa on ollut turvapaikanhakijoiden lisäksi koko ajan paljon muitakin ulkomaalaisia, jotka osaltaan myös vastaavat raiskausrikosten 27 %:n ulkomaalaisosuudesta kaikista tietoon tulleista tuhannesta muistaakseni. Siihen ei ole tietenkään laskettu ulkomaalaistaustaisten osuutta, eli Suomen kansalaisuuden saaneita maahanmuuttajia, joista moni on myös entisiä turvapaikanhakijoita. Miltähän luvut sitten näyttäisivät, ja erottuisiko joltain maantieteelliseltä tai kulttuuriselta suunnalta tulleiden suhteellinen osuus joiltain toisilta tulleista ja kantasuomalaisista rikollisisista? Eräät kulttuurivinoumapiirteethän ovat joidenkin tilastotietojen mukaan tiettävästi vaikuttaneet yliedustukseen myös läheisväkivallan tilastoluvuissa eikä vain ns. puskaraiskauksissa. Tosin näiden Monika-naistenkin tunnistamien vinokulttuuripiirteiden olemassaoloa ei oikeuslaitoksemme oikein mielellään tunnista, ks. esim. http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-145403656619...

Käyttäjän jukkakuhanen kuva
Jukka Kuhanen

Onkohan noita turvapaikanhakijoiden tekemiä raiskauksia sittenkin enemmän kuin 500 vuodessa?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

"Noin 7 veljestä" vuodelta 1968 on Spede Pasasen vuonna 1968 ohjaama elokuva.

Toivottavasti Yle välittää sen pian verorahoillamme kaikkiin kotitalouksiin leikkaamattomana versiona.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Alle kolmeakymmentä maahanm... Anttilan hinta on aina raflaavampi.

Käyttäjän TommiLaitinen kuva
Tommi Laitinen

Minulle uutinen tuli vastaan YLE:n palveluiden välittämänä otsikolla: Kymmeniä turvapaikanhakijoita epäillään seksuaalirikoksista. Onko se enemmän vai vähemmän kuin 20 tai 30?

Käyttäjän JormaKajaste kuva
Jorma Kajaste

Mielenkiintoista, että tuon otsikkouutisen hakemalla löytää sen, mistä kirjoitin alunperin. Olisiko niin, että YLE on mennyt muuttamaan uutisensa otsikkoa. En ole netin asiantuntija, mutta mahtaako olla niin, että tuo alkuperäinen, ensin annettu otsikko uutiselle "Kymmeniä turvapaikanhakijoita epäillään seksuaalirikoksista" jää uutissivun nettiosoitteeksi, vaikka itse tekstissä otsikon muuttaisikin... tässä näyttäisi käyneen näin. Ovat ensin puhuneet "kymmenistä" ja sitten joku on älähtänyt, ja ovat menneet muuttamaan sen "runsaaksi pariksikymmeneksi". Pointtini vaan oli, että ihan oikeasti kouluttautunut toimittaja kirjoittaisi "25" eikä mitään muuta.

http://yle.fi/uutiset/poliisi_kymmenia_turvapaikan...

Toimituksen poiminnat